Ni är säkert många som använder er av margarin, både till matlagning och bakning. Ni är inte ensamma om att ha gått i “hälsofällan”, margarin framställs som ett nyttigare alternativ än smör. Jag tänker börja med att visa er en bild och om den väcker ert intresse så fortsätt att läsa. När jag nämner margarin så får vi inte glömma Becel – supersmöret som sägs sänka ditt kolesterol och rädda dig från hjärt- och kärlsjukdomar. Hur kommer det sig då att hjärt- och kärlfonden helt plötsligt valde att ta bort sin logga ifrån Becels smörpaket och tackade nej till deras ekonomiska sponsring?


Bild lånad ifrån Martina Health & Science

Margariner, och även Becel köps för att det framställs som produkter som är snälla mot ditt hjärta när det egentligen är precis tvärtom. Både margarin och Becel innehåller stora mängder av inflammationsskapande omega 6-fetter. Omega som är så bra, tänker ni nu, det är ju så hälsosamt. Eller? Faktum är att en balanserad mängd av både omega-3 och omega-6 krävs för att det ska vara bra för kroppen, men sanningen är att vi redan får i oss för mycket av omega-6 och för lite av omega-3. Detta innebär att för höga värden av omega-6 i kroppen blir inflammationsskapande…

Många studier pekar också mot att höga omega 6-fetter i kroppen är allergi&astmaframkallande (läs mer om det här).

Becel innehåller dessutom tio gånger högre halter av cancerogena ämnen än vad som är tillåtet. Varför Becel ens får finnas på svensk livsmedelsmarknad är för mig en gåta. I Becel hittar vi även fytosteroler som sägs minska risk för hjärt&kärlsjukdomar, men enligt kliniska exprement är det tvärtom. Ju högre värden av fytosteroler, desto högre risk för att drabbas av dessa sjukdomar…

Visste du att margarin från början är en smak- och luktlös fettmassa? Den används till allt möjligt – i smink, målarfärg, hudkrämer. Massan utsätts i processen för tillsatser för att den ska bli gul och den får konstgjorda aromer för att smaka som smör, margarinet utsätts också för hexan (bensin), blekmedel, aceton och massvis med andra kemikalier (något som SLV har bekräftat). Mums, så hälsosamt! Eller…?

Det finns otroligt mycket att läsa när det gäller margariner. Googla!

SLV rekommenderar dessutom margarin framför smör till barn. Den dagen jag får egna barn ska dom hållas så långt som möjligt ifrån onaturliga produkter med farliga tillsatser. Och vet ni, det tänker jag också göra. Hålla mig långt borta ifrån margarin. Aldrig mer, usch! Är ni med mig? Dessutom är smör SÅ mycket godare

HÄR finner ni en rad intressant information om det skadliga fettet.

2 svar på ”Aldrig mer margarin eller Becel…”

 1. Du skriver att du inte tänker äta mer onödiga tillsatser, men i “Och det är här LCHF blir kommersiellt…” skriver du både om drycken Celcius och Lavkarbröd.
  Celsius innehåller taurin, som man fann i gallan på oxen. Detta ämne finns även som bekant i kroppen som en aminosyra men framställs syntetiskt som en ingrediens i exempelvis energidrycker. Vart är denna onaturliga framställt produkt nödvändig? Dricker man även fun light liknande drycker har man ännu mer onaturliga och farliga produkter (vet dock ej om du dricker det).
  Lavkarbrödet innehåller sötningsmedel, en oerhörd naturlig och nödvändig produkt. Visserligen Erytritol som finns i vissa svampar men enligt mig en onödig produkt för en som inte tänker äta mer onaturliga produkter.

  Ska du köra, så kör all in. Baka ditt eget bröd eller energidricka, använd endast produkter som finns att hämta i trädgård. Skit i onödiga tillsatser så sötningsmedel eller taurin. Ingen dubbelmoral – sånt är endast provocerande.

  1. Tack för informationen kring celsius och lavkarbröd. Det är helt nytt för mig och jag har inte så mycket kunskap om det. Hur som så vill jag testa dessa produkter som är så populära inom lchf. Baka eget bröd kommer jag nog inte göra, eftersom bröd inte är något jag vanligtvis äter – men vem vet!

   Jag har funderat mycket på det här med att inte dricka lightprodukter. Det är ju inte hälsosamt, så långt är jag med. Jag tar ett steg i taget mot mål, jag kommer fram tillslut.

   Jag är absolut ingen expert på lchf, tillsatser etc, men intresserad och vill lära mig mer! 🙂

Lämna ett svar