Jag var inne på Apoteket förra veckan och såg då det sk “Måltidsmåttet”. Fyra olika mått för att mäta upp hur mycket du ska äta av fett, protein, kolhydrater samt “frukt&grönt”. Ett för kvinnor, ett för män.

Det marknadsförs som en fantastisk produkt för att hjälpa konsumenten att tillgodose det näringsbehov hon behöver, varken för mycket eller för lite. Bär du på övervikt kommer du bli av med dessa kilon tack vare att du får hjälp med portionsstorlekarna.

Vilket skitsnack. Jag vet att många säkert köper det i godan tro – APOTEKET rekommenderar och säljer det. (Vilket dom även gör med Alli, fettblockerare. Nutrilette. Kolhydratsblockerare. Soppor och bars med låg fetthalt och låg kalorimängd för att snabbt gå ned i vikt, mängder av vitaminer du “bör få i dig”). Apoteken erbjuder en mängd olika produkter som utlovar bär produkter .

Fantastiskt att det finns ett mått för alla kvinnor, och ett för alla män. Eller? Måltidsmåttet för 149 kr, du blir smal frisk och hälsosam. Kom och köp! Kan det verkligen stämma, finns det en metod som tillgodoser varenda människas unika behov av de olika näringsämnena/livsmedlen, behöver alla kvinnor exakt samma mängd och innehåll, har alla män exakt samma näringsbehov? Och vad är tanken bakom att ta ut en så hög summa för lite plast…

Visst hade det varit perfekt med ett mått som hjälpte alla att äta rätt, bli/hålla sig friska etc. För det ska gudarna veta, att lyssna till kroppen och bara äta tills man är “lagom mätt” och hur mycket man “ska” äta är inte det enklaste…

Vad tycker jag om att kolhydratsmåttet är det näst största då? Nja. Det märks att SLVs kostråd ligger bakom. Haha! För dem som väljer att följa tallriksmodellen är nog måttet en bra hjälp på vägen.

Märk väl att du via sås och grönsaker får i dig mer fett/kolhydrater utöver det du redan mätt upp i de andra måtten, så beroende på vad du väljer till de två nämnda måtten kan det ändå bli en “felaktig” fördelning.

20120814-052333.jpg

Lite kort och gott kan jag väl bara konstatera att måttet inte är för mig och att det inte är något jag hade valt att spendera mina pengar på.

20120814-053219.jpg
Måltidsmåttets hemsida Spana gärna in “Frågor och svar”…

5 svar på ”Måltidsmåttet från Apoteket”

  1. Hej!
    Har du någon aning om måtten på dessa produkter? På djupet och i diameter.

  2. När jag såg det på apoteket tänkte jag “vilken rolig och smidig sak!”. Fast sen tänkte jag lite till och skrattade mest åt hur dumt det var. Förutom de saker du nämner kom jag också på att det ju blir olika mycket i gram beroende på konsistens (ex penne pasta mot potatismos). “Proteinmåttet” ser också väldigt litet ut, de 2 stora kycklingbröstfiléerna jag åt idag skulle aldrig få plats där xD Nä, en matvåg känns enklare i så fall!

  3. Jag tror att måttet kan funka för vissa. Endel människor är inte villiga att ändra sina matvanor men har svårt att veta vad en normal mängd mat är.. Visst är det inte ett allsmäktigt mått som funkar för alla Kvinnor/män, men det kanske är ett steg i rätt riktning för vissa.

    För mig funkar dock lchf bättre än att mäta maten..

Lämna ett svar