Alldeles intill mig där jag bor finns en hälsokostaffär och tursamt nog säljer de produkter ifrån Holistic. Hutlöst dyra men ändock…

Det är D-vitamin jag är ute efter och Holitics innehåller 2000 IE per dos vilket är betydligt mer än Apotekets 400 IE per dos.

För några år sedan var jag och min syster på en föreläsning om kostens betydelse för den psykiska hälsan. En otroligt bra och informativ föreläsning som hjälpte mig att få upp ögonen för D-vitamin, brist på det och de följdsjukdomar som bristen kan bidra till.

Om D-vitamin:
D-vitamin bildas hos oss när vi får solljus på huden. I Sverige har vi inte många soltimmar per år och än mindre har det varit i denna sommar… Många är dessutom rädda för att vistas i solen.

Min personliga rekommendation är: Sola så mycket du kan och orkar, så länge du INTE bränner dig. Det är först då det blir farligt.

Du får i dig en ytterst liten mängd D-vitamin via kosten (ägg och fisk) men förutom mat så är solen det bästa sättet att tillgodoge dig vitaminen, och tillskott är att rekommendera med tanke på vår korta sommar…

Minskad cancerrisk, hjälp mot depressioner, minskad risk för benskörhet, lindring av diabetes typ 2, minskad risk för diabetes typ 1, hjälp vid autism, MS och fibromylargi…

Dessa är bara några av många spännande studier kring D-vitaminets inverkan på vår hälsa!

Det är i princip väldigt svårt att få i sig för hög dos D-vitamin. För detta krävs över 30 000 IE/dag vilket jag alltså inte rekommenderar någon.

20120828-144059.jpg

Ett svar på ”D-vitamin”

Lämna ett svar