Inställning av cykeln
En automatisk anpassad inställning av cykeln krävs för att man ska få ut bästa möjliga träningseffekt under passet och därför ska cykeln anpassas individuellt. Börja med att stå på golvet när du gör grovinställningarna och finjustera sedan sittande på cykeln.

Sadel
Stå bredvid cykeln. Börja med att ställa in sadelns höjd. En måttstock är att känna efter var du har din höftkant och ställa in sadelns höjd efter den. Finjustera sedan när du sitter på cykeln. Du ska undvika all form av översträckning i knäet. Rätt höjd på sadeln innebär att när du står och trampar med pedalen i  ”klockan 6” ska benet vara lätt böjt i 160-170 grader. Tvingas höften tippa sidled när du trampar runt så sänker du sadeln något. Sadeln ska också justeras framåt/bakåt beroende på hur lång överkropp du har. Du får prova dig fram tills du har en bekväm position där du har ett avslappnat axelparti och lätt böjda armar.

Styre
Justera styret stående bredvid cykeln och inte sittandes på sadeln. Styret placeras i samma höjd som sadeln eller något högre (jag föredrar sistnämnda). Har du någon form av ryggproblematik så rekommenderas styret vara ca 3-5 cm högre än sadeln. Styret ska också justeras framåt eller bakåt beroende på hur lång överkropp du har. Du får prova dig fram så du får en bekväm position där du har ett avslappnat axelparti och lätt böjda armar.

I nästa spinninglektion kommer jag beskriva de tre olika positionerna man jobbar i under ett spinningpass. En sittande och två stående!

 

Bild

Spinningcykel

 

 

Lämna ett svar