Påstående: Hushållen slänger mer mat än restauranger, industri och butiker gör tillsammans.
SANT.

Varje år slängs uppskattningsvis en miljon ton avfall i Sverige. Hushållen står för hela 67 procent av detta. Enligt Konsumentverket beräknas ungefär 35 procent av de livsmedel som slängs vara onödigt matavfall, det vill säga att maten hade kunnat ätas upp om den förvarats på rätt sätt.

Påstående: Svenskarna äter 85 kilo kött per person och år.
FALSKT..

Slaktvikten av det kött svensken äter per år uppgår till 85 kilo, men när man räknar bort ben och puts som inte finns på köttet vi köper och den vikt som går bort vid tillagning blir det bara 32 kilo kvar.

Påstående: Barn bör inte äta strömming.
SANT.

Fisk är nyttigt, men faktum är att barn och även kvinnor i barnafödande ålder ska undvika att äta just strömming på grund av de höga dioxinhalterna.

Påstående: Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol.
SANT.

Det är ingen slump att whiskeyälskare ofta har de tyngsta betongkepsarna. Den färgade alkoholen innehåller nämligen flera hundra olika ämnen som bildar biprodukter som kan ge allergiska reaktioner och locka fram huvudvärk.

Påstående: Djupfrysta enportionsrätter innehåller oftast få tillsatser.
SANT.

Här har svenskarna dålig koll på läget – och faktum är att enportionsrätterna länge innehöll många tillsatser. Men efter utgivningen av Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” och debatten i spåren av den har livsmedelsproducenterna rensat upp i förpackningarna.

Påstående: Odlad lax innehåller knappt några nyttiga omega 3-fettsyror.
FALSKT.

Det är sant att omega 3-halten i odlad lax har sjunkit, men den innehåller fortfarande en väsentlig andel nyttiga fettsyror. När du äter en portion odlad lax på 100 gram får du i dig mer än det dagliga rekommenderade intaget för omega 3.

Påstående: Man bör inte äta mer än 2-3 ägg i veckan. Ägg ökar kolesterolhalten i blodet.
FALSKT.

De flesta kan äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Friska människor har nämligen en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

Påstående: Tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater.
SANT.

Storskräll, men faktum är att antioxidanten lykopen frigörs när tomaterna hettas upp och då blir mer tillgänglig för oss att ta upp. Om det innebär att makaroner och ketchup är en nyttig måltid låter vi vara osagt.

Påstående: Frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska.
FALSKT.

Frysta grönsaker behåller näringsvärdet bra eftersom de oftast har skördats när näringsvärdet är som bäst och sedan frysts ner inom loppet av några timmar eller inom ett dygn.

Påstående: Svensken lägger ungefär 30-40 minuter per dag på matlagning.
SANT.

Enligt Konsumentföreningen har en uppgift om att svensken i snitt lägger 14 minuter per dag på matlagning länge cirkulerat i medierna. Den siffran kom från en undersökning som Coops provkök gjorde 1999, där man frågade ett antal personer hur mycket tid de trodde att de la på en vardagsmiddag. Riktigt så snabba är vi dock inte. Enligt SCB:s rapport ”Statistik 2013” ägnar kvinnor och män i snitt 43 respektive 26 minuter per dag åt matlagning.

Lämna ett svar