Frågan om hur man bör äta för att gå ner i vikt har diskuterats i åratal, ofta i affekt. Idag ger en expertutredning svaret. Lågkolhydratkost, som LCHF, ger snabbare viktminskning och förbättrade hälsovärden. Rapporten utmanar den svenska sjukvården, som fortfarande håller fast vid att man ska undvika fett och kalorier. Det är dags för uppdaterade och mer effektiva kostråd, skriver Andreas Eenfeldt, läkare och hälsobloggare.
Vad bör man äta för att gå ner i vikt? Vilka råd bör sjukvården ge till överviktiga patienter?
Frågan har debatterats i åratal, ofta i affekt. Men idag kommer expertutredningen från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, med facit, rapporten Mat vid fetma. Den är resultatet av en drygt två år lång utredning av över 16 000 studier på området, där flera ledande svenska experter medverkat.
Sammanfattningsvis finner utredningen att råd om strikt lågkolhydratkost, som LCHF, ger snabbare viktminskning vid fetma. Dessutom förbättras i allmänhet hälsovärden när feta människor äter LCHF-liknande kost. Några tecken till kolesterolproblem ser man sammanfattningsvis inte i de studier som gjorts.
På lång sikt (ett år eller mer) är det i studier svårt att alls se några skillnader i viktstudier, något som SBU-rapporten antar beror på bristande följsamhet. De flesta i studierna faller helt enkelt tillbaka i gamla vanor förr eller senare, likt en återfallande rökare.
Att effektivare hjälpa patienter till långsiktiga förändringar av livsstil är en stor utmaning för framtiden. Men först behöver vi veta vilken livsstilsförändring som fungerar bäst vid fetma. Där är slutsatserna ur dagens SBU-rapport det säkraste vi har idag.
Denna rapport är en stor utmaning för svensk sjukvård. För närvarande ges nämligen oftast råd om att undvika fett och kalorier. Men enligt dagens rapport är de ännu kontroversiella råden om lågkolhydratkost mer effektiva.
Ska sjukvården fortsätta att ge de råd som är sämst i test till personer som söker hjälp med viktproblem? Nej, det är förstås inte acceptabelt. Legitimerad sjukvårdspersonal behöver följa vetenskap och beprövad erfarenhet och därmed måste dagens rapport tas på stort allvar.
Projektledaren för SBU-rapporten, Jonas Lindblom, säger exempelvis till medier idag att sjukvården nu rimligen bör erbjuda lågkolhydratkost som ett alternativ för patienter med fetma. Och på SvD skriver vetenskapsjournalisten Henrik Ennart att dagens rapport ”sopar bort de sista stora farhågorna kring [lågkolhydratkost] och öppnar dörrarna på vid gavel till landets sjukhus”.
Fetma är ett växande problem i hela den industrialiserade världen. I Sverige har andelen feta människor sedan slutet av 80-talet mer än fördubblats till 14 procent. Lägg till överviktiga och närmare hälften av befolkningen har viktproblem. Eftersom problemet bara blivit värre för varje år har tidigare insatser uppenbarligen inte räckt till.
Dagens SBU-rapport visar med all tydlighet att det finns bättre fungerande kostråd. Att översätta dessa till nya vårdprogram och att utbilda sjukvårdspersonal i effektivare kostrådgivning är nu en jätteuppgift för vården.
Förhoppningen är att de råd om lågkolhydratkost som är effektivare i studier kan ge bättre resultat för personer med viktproblem, även i verkligheten.
I så fall återstår bara en svårighet: att långsiktigt ändra sin livsstil.
Artikeln hittar du här!
Andreas Eenfeldt, läkare, författare och hälsobloggare på kostdoktorn.se Bild lånad från SVT.se