Ikväll har vi bakat bagels! Ett bröd jag älskar, men oftast bara äter utomlands då jag väldigt sällan äter bröd hemma. Jag försöker i regel undvika kolhydrater då jag upplever att min kropp mår bätte utan det men – någon gång ibland och speciellt bagels är ju sååå gott!

Vårat första bak av bagels. Det här brödet är lite annorlunda eftersom det kokas i vatten sötat med socker innan det ska gräddas i ugnen.

🥄 25 g färsk jäst

🥄 5 dl vatten

🥄 1 msk ljus sirap

🥄 2 tsk salt

🥄 ca 13 dl vetemjöl special

🥄 2 l vatten

🥄 2 msk strösocker

Gör såhär

Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt vattnet med temperatur på 37° grader över jästen och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt siraö, salt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen ca 5 minuter, den ska vara ganska fast.

Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.  

Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den med ev. resten av mjölet. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla ut varje bit ca 25 cm lång. Forma till runda kransar och fäst ihop ändarna med lite vatten.

Lägg dom på mjölade bakplåtspapper och jäs i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°C

Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt dom sedan sjuda ca 3 minuter och vänd dom en gång under tiden.

Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kallna på galler. Bageln ska vara frasig utanpå och mjuk innuti.

Servera gärna med creame cheese, tomat och babyspenat som är min favorit!

Lämna ett svar