Hej!

Ni är många som hört av er och frågat hur vi gjorde spegeln som vi har vid matbordet i vardagsrummet så jag ska försöka förklara hur vi gick tillväga och vad du behöver köpa, tänkte också dela med mig av måtten vi använde, samt hur mycket det kostade att göra den. Vilka mått ni vill använda och hur tjocka lister är en smaksak men såhär gjorde vi 🙂

Inlägget innehåller annonslänk

Vår fina lampa hittar du HÄR (finns i mässing, svart och krom)

Du behöver:

🔨4 paket LOTS speglar från Ikea, 79 kr per paket

🔨1 MDF-skiva (158 cm x 97 cm x 0.8 cm), 179 kr på Bauhaus

🔨3 lister till ramen, (1,5 cm), 36,95 kr st på Bauhaus

🔨4 lister att ha mellan speglarna, dom smalaste du hittar men är osäker på exakt mått, 31.95 kr st på Bauhaus

🔨Trälim, 54,95 kr på Bauhaus

🔨2 burkar mattsvart sprayfärg, 69.90 st på Biltema (finns på Bauhaus också men var slut när vi var där)

🔨Upphängningsbeslag, 38,95 kr på Bauhaus

(Vid behov, latexfog, 29,95 kr på Bauhaus)

Totalt 967 kr (998 kr m latexfog)

Här ser ni vad vi köpte till vår spegel. MDF-skivan sågar dom till önskat mått på Bauhaus (ska egentligen kosta 25 kr per kapning, men vi fick den gratis, tror dom bjuder på det om man är medlem).

Upphängningsbeslag, trälim och sprayfärg. Fråga på Bauhaus vad för beslag dom rekommenderar för din mdf-skiva och väggen den ska hänga på.

Börja med att mäta och såga till dom bredare listerna som ska vara ramen till spegeln och limma fast med trälim.

Mät och såga till dom smalare listerna (0.9 cm), ta hjälp av speglarna och mät ut var dom ska sitta och limma sedan fast dom (vi började med att mäta ut och såga dom som skulle sitta horisontalt). Mät alltid innan du limmar!

Vi använde latexfog för att dölja mellanrum mellan listerna (29.95 kr på Bauhaus). Sågar ni perfekt kommer ni förhoppningsvis inte behöva använda det 🙂

Mät och såga sedan till dom smalare listerna som ska sitta vertikalt och ta hjälp av speglarna även här så det blir rätt mått innan du limmar fast dom. Det kan bli lite mellanrum mellan spegeln och listen men det syns inte när den svarta färgen kommer på.

När ramen och alla lister sitter fastlimmade så är det bara att följa anvisningarna på sprayfärgen och måla! Vi sprayade i två lager.

När färgen har torkat, sätt dit beslagen på baksidan. Våra skruvar var lite för långa så vi fick såga av dom lite grann. Sedan fäste vi speglarna med den dubbelhäftande tejpen som medföljde samt lite lim också för att vara på den säkra sidan 🙂

När det torkat satte vi upp spegeln på väggen (den är TUNG, glöm inte att plugga). Och vi är sååå nöjda! Så enkelt och så snyggt. Extra roligt med inredning som man gjort själv.

Champagneglas på rea HÄR.

Hoppas att denna guiden hjälper er lite i era eventuella planer på att bygga en egen industrispegel, vi fick inspiration från en video på Instagram, den hittar ni HÄR.

Funderar du på att bygga en spegelvägg eller har du någon fråga? Lämna gärna en kommentar i så fall! Kram

UPDATE:

Ni är många som undrar hur jag gjort med fästen. Rekommenderar er att fråga vilket fäste ni behöver för just eran vägg på affären där ni köper fästen.

Glöm inte att plugga, spegeln är tung. Såhär ser det ut det ut för oss:

Väggen som spegeln sitter i.

Hoppas att bilderna är till hjälp.

Kram!

13 svar på ”DIY Industrispegel – såhär gjorde vi och så mycket kostade det”

 1. Hej!

  Jag undrar också vad det är för lister. Har letat på varenda byggvaruhus men hittar inte så smala lister. Vad exakt heter dom?

  1. Hej! Ledsen men var så länge sen jag gjorde spegeln så minns inte exakt 🙁 Men fråga personal på byggvaruhuset, skulle dom var någon eller ett par mm bredare så går det också då det m mina mått ändå blir lite mellanrum mellan spegel och list:) Lycka till!

 2. Hej!

  Superfint du har gjort! Jag har tänkt att testa att göra en själv 🙂 varit på flera byggvaruhus (inklusive Bauhaus) men inte hittat så smala lister som du verkar ha använt. Jag tolkar din beskrivning som att de innersta listerna är 9 mm breda? Hur höga är dom? Jag kan som minst hitta 15×8 mm (bredd x höjd).

  Mvh Sara

  1. Hej!
   Har du hittat virke än? Jag har hittat något liknande efter mycket letande. Beijer bygg har planhyvlad furu 8×15, 8×21. Har hittat andra diy som har använt dom måtten. Ska bygga ihop en sådan tänkte jag 👍

 3. Hej!
  Ska göra en industrispegel i dagarna och måste fråga HUR ni hände upp er med beslagen?? Utan att de syns liksom
  Tack på förhand!

  1. Hej! Åh vad roligt! Vi borrade hålen innan vi satte dit speglarna, och fick såga av den delen av skruven som stack ut och blev för lång. Så beslaget sitter lite längre ner för att det inte ska synas. Hoppas att du förstår vad jag menar, kanske kan försöka fixa en bild annars 🤗

   1. Hej! Jag undrar också om hur beslaget sitter och förstår inte riktigt. Är det möjligt att få en bild på det? Vore väldigt bjussigt!

   2. Absolut! Ska fixa bild imorgon. Men rekommenderar att fråga på affär där ni köper beslagen så det blir rätt för den typ av vägg ni har 🤗

 4. Hej Louise!
  Snyggt det blev med spegeln.
  Jag undrar vilka lister det är som du köpte exakt på Bauhaus. Vad har de för mått exakt? Skulle du Kunna länka dem ? Vill gärna prova bygga en sådan spegel själv.

  Tackar för svar.

Lämna ett svar