God morgon! Ligger i sängen och dricker kaffe, funderar lite över vad jag vill få ut av dagen och svarar av meddelanden och kommentarer på sociala medier. Ligger lite efter pga att jag igår kväll prioriterade bort mobilen.

Min älskade mobil som aaalltid underhåller mig och ständigt matar mig med ny information. Hjälper mig hålla kontakten med mina vänner. Ger mig bekräftelse via likes och kommentarer på Instagram och bloggen. Får mig att passa tider och säger till när jag ska ta ut maten som står inne i ugnen med hjälp av klockan. Håller koll på min ekonomi med hjälp av appar för banken, aktier och sparande. Med en fullproppad kalender som även skickar notiser och påminner mig om jag ska iväg på något speciellt. Talar om vilka dagar jag ska till jobbet och vilken tid jag börjar och slutar.

Livets absolut bästa hjälpreda. Som tar extremt mycket av min tid.

Jag har lääänge vetat att jag använder mig för mycket av min mobiltelefon. Har gjort lite halvdana försök att lägga bort den oftare men slutar ändå alltid med att “åh jag måste skriva detta på inköpslistan”, “behöver ställa timern”,”undrar hur mycket pengar vi har kvar på matkontot”, “MÅSTE ta en bild på detta!” – jag hittar liksom ingen aktivitet som jag lyckas sysselsätta mig med fullt ut utan att jag behöver checka av något med hjälp av mobiltelefonen. Konstigt nog.

Den där lilla notisen om skärmtid scrollar jag fort förbi. Undviker den. Klickar mig inte in på den. För att jag vet att det är för mycket tid helt enkelt. Tid som jag kunde lagt på något annat än att bara scrolla i flöden på Instagram eller när jag fastnar i att läsa någon diskussion på något forum nånstans.

Här om kvällen så bestämde jag att jag faktiskt skulle se över min skärmtid ändå. Och insåg att det var värre än jag trodde. Känner mig inte helt redo att dela med mig av min exakta skärmtid MEN ca 2000 notiser i veckan får jag på telefonen. Och jag väcker telefonen ca 160 ggr per dag. Det tar ganska mycket uppmärksamhet.

Så nu är planen att

1) fokusera på det jag tycker är roligast och viktigast när jag väl använder mobiltelefonen

2) inte fastna med den i för långa stunder

3) bli av med ovanan att plocka upp den och slösurfa samtidigt som jag gör något annat

Börjar lite smått och tänker försöka minska skärmtiden med en timme per dag.

Har du koll på din skärmtid? Har du reflekterat över den någon gång, använder du din mobiltelefon för mycket eller är du helt okej med den? Vad ÄR egentligen ett “normalt användande” av mobiltelefonen? Kan det bli ohälsosamt eller är mobilen mestadels ett bra komplement och hjälpmedel i vardagen?

Lämna en kommentar här under och berätta! Kram på er

2 svar på ”Skärmtid – hur gör du?”

  1. Jag kom och tänka på min skärmtid för ett par månader sen och bestämde mig att dra ner på den och plötsligt så ”bor” jag inte med telefonen i handen utan har den på avstånd. Och det är rätt skönt 🙂

Lämna ett svar