Nattjästa sockrade saffransbullar med phiadelphiaost

Inlägget innehåller annonslänkar

God morgon! Sitter i bilen påväg till Stockholm Food & Wine. Alltså det ska bli så otroligt roligt att äntligen få besöka, är det någon av er som läser som också ska dit?

Om ni är hemma och precis som mig är sugna på att dra igång med julbaket så tycker jag absolut att ni ska testa dessa nattjästa sockrade saffransbullar som jag gjorde här om dagen. Ni kan förbereda degen ikväll och baka ut imorgon.

Jag har fuskat lite och använt saffransarom men ni kan självklart använda vanlig saffran.

Såhär ser saffransarom ut, finns på dom flesta affärer. Fungerar såväl till bakning som i matlagning, tex i lussegröt. 1 msk motsvarar 1 påse saffran (0.5 gram). 1 flaska för bara 25 kr hittar du HÄR.

Nattjästa sockrade saffransbullar

Ca 20 st

🥄1/2 matsked torrjäst

🥄160 gram smör

🥄750 gram vetemjöl

🥄5 dl standardmjölk

🥄200 gram phiadelphiaost

🥄2 msk saffransarom (eller 2 påsar saffran)

🥄1,5 dl strösocker

🥄0,5 tsk salt

Pensling:

🥄1 uppvispat ägg

Garnering:

🥄Smält smör

🥄Strösocker

Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, degvätskan ska bli ca 40-42 grader. Starta bakmaskinen på låg hastighet och häll i degvätskan, tillsätt phiadelphiaost, saffransarom/saffran, strösocker och salt. Blanda allting väl.

Blanda sedan mjöl o torrjäst i en bunke för sig och häll i lite i taget i bakmaskinen. Kör på låg hastighet ca 3 min och öka sedan till medelhastighet i 5 min. Degen kommer vara väldigt kladdig. Sätt jäslock på bakmaskinens bunke eller förslut ORDENTLIGT med plastfolie. Låt jäsa i 9h i rumstemperatur eller över natten.

Dagen efter vänder du ut den färdigjästa kladdiga degen på ett bord med mycket mjöl, ta även mjöl på händerna, kuvertvik degen några gånger och forma ca 20 lika stora runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och låt gå i 10 minuter i ugnen. Låt bullarna svalna, pensla dom sedan med smält smör och doppa dom i strösocker. Smaklig måltid och lycka till ✨

Den fina rosa skålen finns HÄR.

Förbered degen kvällen innan

Såhär såg degen ut när jag lämnade den över natten. Kladdigt!

Kladdig deg dagen efter. Vår bakmaskin finns att köpa HÄR. Eller egentligen kanske det kallas hushållsmaskin? Köksassistent? Vet ni?

Pensla bullarna med uppvispat ägg innan ugnen

Magiskt goda!

Är ni sugna på att baka nu? Jag blev jättesugen på att ÄTA saffransbullar… Vilken är er favorit med saffran? Ni kanske har något gott tips, tipsa gärna i kommentarerna!

Trevlig lördag och lycka till med bullbaket. Och glöm inte att följa mitt besök på Sthlm Food & WineInstagram! Kram

Lämna ett svar