Hej på er,

för mig är Öland jordgubbar, långa stränder, vallmo, otaliga väderkvarnar, doften av hav och den mest magiska natur. Denna lilla ö som vi spenderade ett dygn med att åka runt.

Från Långe Erik på Ölands norra udde till Långe Jan på den sydligaste.

Förutom fyren Långe Jan i söder, som dessutom är Sveriges högsta fyr, finns en mysig liten butik, en restaurang och en fågelstation. Naturen är verkligen magiskt vacker över hela ön.

Överallt vi åkte fanns skyltar om loppis, så fler än en gång svängde vi av vägen för att titta in i dom små loppisbodarna runt omkring på ön.

När vi kom till Köpingsvik (där jag princip är uppväxt i husvagn om somrarna som liten) stannade vi till för att äta frukost och besöka stranden en stund.

Köpingsviks konditori – enormt gott kaffe och varma mackor till frukost! Min med kyckling, bacon och mozzarella. Christians med kyckling, pesto och soltorkade tomater.

Där fanns juicer och te, öländska delikatesser, olika mackor och fika och en liten uteservering. Kösystem med kölapp så man inte behövde trängas inomhus.

Efter att känt den mjukaste vitaste sand mellan tårna en liten stund åkte vi vidare.

Har fått sååå många rekommendationer att besöka Gårdby kafé & lanthandel men det var så mycket folk där så vi stod över besök denna gång.

Strax söder om Ölandsbron hittar du Paradiset. Vacker handgjord keramik, stor trädgård och café. Bara någon kilometer bort finns dessutom en liten butik med andrahandssortering.

Ett litet snabbt stopp vid Solliden, tyvärr stängde dom tidigt på söndagar så vi hann inte besöka trädgården men jag hann shoppa lite i butiken 🙂 Mycket på ön var stängt på söndagar eller med kortare öppettider.

Tips om ni är vid Solliden slott – besök delikatessbutiken Smakglädje.

Jag har vad jag minns aldrig varit på Solliden eller vid Borgholms slott tidigare.

Vi gick aldrig in, är inte så intresserad av slott, ruiner och liknande. Det säger väl endel att jag har fler minnen från Ölands köpstad än dessa platser 😉

Christian däremot har nog besökt dom flesta gamla stenställen i sin barndom – olika uppväxt, olika familjer och med olika intressen.

Vi avslutade vårat besök på Öland inne i Borgholm. Strosade runt på kullerstensgatorna och bland butiker och i hamnen.

Resturangen vi spanat in hade stängt så istället hittade vi Ebbas by the sea, med ljuvlig havsutsikt och väldigt goda hamburgare.

Det händer sällan att vi väljer likadant, men vi tog båda två cheeseburgare, med dijonsenap, cheddarost, pepper jack ost, mozzarella, picklad rödlök, tomat och sallad. Mycket ost – bääästa!

Mätta och belåtna lämnade vi ön och bara en liten bit in på Ölandsbron öppnade sig himlen och regnet vräkte ned. Vi hade tänkt stanna och sova någonstans efter vägen men eftersom det regnade så otroligt mycket bestämde vi oss för att fortsätta köra.

Ovädret fortsatte h e e e l a vägen hem och när vi var framme vid midnatt fick vi springa mellan dörren och bilen i regnkläder när vi packade in.

Önskar er en LJUVLIG måndag!

Kram

Lämna ett svar