Inlägget innehåller annonslänkar

Heeej,

så var det nu ä ä ä ntligen kvällen innan första advent! Det var några snöflingor som dalade ned på mig runt lunch idag på stan och härlig julstämning med både julbock och tomtar på plats 🙂 Blev ingen shopping dock, försöker undvika nöjesbesök i butiker med mycket folk nu och handlar det mesta möjliga online istället, i den utsträckning det går.

Hur mår ni idag? Jag ville mest bara kika in och dela receptet på den här gigantiska, otroligt fluffiga saffranslängden i långpanna som ni ser på bilden här ovan och ger er dom bästa reatipsen från mig.

H&M har 20% på allt, Jotex har 25% på allt med koden “421397” där jag passat på att köpa både adventsljusstakar och stjärnor, dom är redan skickade och påväg till mig dessutom på en lördag. SÅ BRA!

Cocopanda har grymma erbjudande på det mesta, minsg 25% rabatt och ytterligare 10% rabatt vid köp över 599 kr med koden ”INTERLACED10”jag har köpt både smink och borstar. För er som har barn kan jag tipsa om att Polarn & Pyret har 30% rabatt på allt fram till måndag.

Men NUUU – åter till denna maaagiska saffranslängd med EXTRA ALLT som ni bara måste baka imorgon till första advent!!! Creme cheese, mandelmassa, vit choklad, mandelspån och pärlsocker. Hela plåten blir precis som det där godaste och saftigaste mittdelen i en bulle.

Saffranslängd extra allt i långpanna,

🥄50 gram färsk jäst

🥄5 dl mjölk (3%)

🥄120 gram smör

🥄2 paket saffran

🥄2 msk vodka eller vatten

🥄2 rumstemprerade ägg

🥄1,5 dl strösocker

🥄1/2 tsk salt

🥄 Ca 12-13 dl vetemjöl special

Fyllning:

🥄100 gram rumsvarmt smör

🥄100 gram naturell philadelphiaost

🥄1/2 dl strösocker

🥄1/2 msk vetemjöl (så fyllningen tjocknar något)

🥄50 gram mandelmassa, smulat

🥄50 gram riven vit choklad

Topping:

🥄Uppvispat ägg

🥄Pärlsocker

🥄Mandelflarn

Gör så här:

Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda med 2 msk vätska, vatten går bra men gärna sprit (vodka, rom eller cognac) som verkligen framhäver dom goda smakerna från saffranet. Låt stå minst en halvtimme men gärna längre, blir bara godare smak med tiden. Går bra att göra mycket på en gång i veckor eller till och med månader innan och förvara i en lufttät burk i skafferi eller kyl.

Smält smöret och tillsätt sedan mjölken, låt blandningen bli max 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häll över smörmjölkblandningen, låt jästen lösa upp.

Tillsätt salt, socker, äggen och saffran. Häll ned vetemjölet lite i taget. Knåda degen ca 10 minuter i maskin. Degen blir KLADDIG men det ska den vara så bullarna inte blir torra och trista 🙂

Låt degen jäsa under duk i 40 minuter.

Färdigjäst deg

Ta ut degen, använd en slickepott för att få ut den om det behövs och lägg degen på flera bakplåtspapper som är lätt mjölade, knåda den litegrann, tillsätt lite mer mjöl vid behov, den ska gå att jobba med och kavla sedan ut till en fyrkant.

Jag hade inga bakplåtspapper under som ni ser men önskar i efterhand att jag hade haft det så hade bakningen blivit mycket smidigare så det rekommenderar jag verkligen.

Vispa ihop phiadelphiaost, smör och mjöl och bred ut över degen. Smula över mandelmassa och strö på riven vit choklad. Vik ihop degen så den blir lika stor som ett bakplåtspappret den ligger på.

Glömde ta bild på hur jag viker men in mot mitten från ena hållet och sedan den andra delen mot mitten och lite över, så den ena degkanten överlappar den andra. Ta en sax och klipp massor av hål i degen.

Lägg på en vanlig ugnsplåt. Platta till degen lite om det behövs.

Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Tiden kan variera lite men har nyligen lärt mig om man knackar lite lätt på bullarna i mitten och dom låter lite ihåligt så är dom klara sedan 🙂

Jag la över aluminiumfolie i slutet för att inte få för mycket färg på saffranslängden.

Låt sedan svalna och skär som du vill; avlånga bitar som en längd eller klipp fyrkantiga bullar med en sax. Smakar lika gott oavsett i vilken form dom serveras 🙂

Har varit så suuupperpepp på GLÖGG, saffransbullar, pepparkakor med ädelost och en maffig julmacka som var planerat ikväll från början här hemma, men nu sitter vi båda två i soffan, dödströtta efter en lååång dag och vill bara lägga oss. Så det ska vi göra strax 🙂 Det är lyx det med! Hur firar ni första advent imorgon och vad fikar ni på? Eller ni kanske inte firar alls. Berätta gärna!

KRAM och trevlig lördagkväll på er

Ett svar på ”Saffranslängd extra allt i långpanna”

Lämna ett svar