Att känna oro för att bli mamma

Hej hej,

tänkte att jag ska samla mod och dela något mindre roligt med er om livet som gravid och blivande mamma. Jag tycker jag läser överallt om alla lyckliga gravida och är väl mestadels själv en av dom men dom senaste veckorna har jag mått dåligt och gråtit mycket. Av oro och av dåligt samvete…

Utöver allt det fina och förväntansfulla, så mycket skrämmande känslor i att vänta barn. Så många tankar och tvivel. Tänk om jag misslyckas i min roll som mamma?

Tänk om jag inte kan ge mitt barn det bästa? Om min ork och mitt tålamod inte räcker till, om jag inte har det som krävs för att vara mamma, bonusmamma och sambo?

Tänk om livet som mamma och pappa blir för tufft och vi inte orkar hålla ihop? Om någon blir sjuk? Om det händer någon av oss något eller båda två? Vem tar hand om vårt barn då?

Tänk om mitt barn inte mår bra? Blir utsatt för något hemskt? Inte får några vänner? Kommer jag ha förmågan att hantera och hjälpa mitt barn på bästa sätt? Och vilket sätt är då det bästa?

Hur förbereder jag mig inför det här?

Eller som jag läste nånstans ”Om jag plötsligt inte alls vill vara mamma? Om jag upptäcker att det var visst inget för mig?”

Vill bara njuta av graviditeten och ja, jag är mestadels lycklig men helt ärligt – så är jag så himla rädd och orolig också. Så mycket jobbiga tankar. Jag vill verkligen ge mitt barn kärlek, trygghet, en familj. Vara den BÄSTA mamman med obegränsad kärlek att ge. Om jag inte har förmågan att göra det då?

Tänk om bebisen mår dåligt varje gång jag gråter? Och så blir det en ond cirkel.

Visst måste vi vara fler som känner oro ibland? Eller är alla andra endast lyckligt väntande?

Kram

4 thoughts on “Att känna oro för att bli mamma

 1. Jag känner igen mig i dina tankar och känslor. Väntar min första i augusti och liknande tankar har slagit mig. Tänker att det är ett naturligt sätt för en att förbereda sig inför något som ändå är väldigt ovisst, som allt är som förstagångsförälder ♥️

  1. Åh, men GRATTIS!!! Mår du bra? Ja, nog är det så ❤️ Är ändå övertygad om att allt löser sig på något vis 🙏🏻

   1. Tack!! Grattis till dig med såklart!!
    Jag mår oförskämt bra får jag nog säga. Känner mest av trötthet än så länge! Hur mår du?
    Jag är också övertygad om att allt löser sig♥️

 2. Helt naturligt med oro, och sunt kan jag tänka mig. Ända sen min första kom är jag ständigt orolig för att han ska dö eller jag ska och därmed lämna honom själv. Oron finns där hela tiden, men jag använder den som ett vapen för att göra mig starkare. Så mycket jag gör eller nästan alla beslut jag tar är med mina barns bästa i åtanke, både nu (bakåtvänt i bilen så länge det bara går ex.) och i framtiden (t.ex sluta flyga).

Lämna ett svar