Tänk om vi skulle sluta jämföra människors kroppar?

Hej,

skrev den här lååånga texten till Instagram men den fick inte plats så här kommer den istället på bloggen:

Tänk om vi skulle sluta jämföra och värdera varandras kroppar? Det känns så förlegat och omodernt att kommentera och jämföra utseenden. ”Är du säker på att det bara är en”, jaaa, HELT säker – jag har varit på TRE stycken ultraljud och bara sett EN bebis vid varje tillfälle. ”Oj, hur ska det där sluta”, ”är du REDAN så stor”, ”HEJ TJOCKIS!”

Psykisk ohälsa och ätstörningar är något jag har lidit av och många med mig. Jag mår bra idag men det betyder inte att jag alltid trivs i min kropp, tvärtom. För FÖRSTA gången sedan jag var sisådär 10 år gammal så skäms jag inte, jag är stolt och jag trivs som gravid och med att min kropp förändras och att magen växer. Ju fler gånger jag får frågan om hur många bebisar det är eller åsikter om hur otroligt stor min mage är för att vara i en viss vecka…

…ju mer tvivlar jag på mig själv och dom positiva känslorna jag känner. Känner missnöje över mitt utseende. Tvivlar på om om magen verkligen växer som den ska, om jag verkligen kan vara fin som jag ser ut eller kanske inte alls, funderar på om det är något som inte stämmer med mig, att jag borde röra på mig mer och kanske dra ned liiite lite på maten. Inte äta den där mackan eller filen när jag är hungrig på kvällen. Gå ut på en extra promenad för att påverka mitt utseende istället för av den mer naturliga och enda vettiga anledningen att jag och bebisen kommer mår bra av att komma ut en stund eller av att äta när vi är hungriga.

Många gravida mår dåligt i den här processen när kroppen förändras. Bär på mycket oro. Eller som mig då börjar tvivla och må dåligt pga dom ord man får från andra. Inte bara av att få kommentarer om sin STORA mage men oerhört många även av kommentarer om att magen skulle vara MINDRE än förväntat. Att dom har små magar i jämförelse till vilken vecka dom är i eller hur många barn dom väntar. ”Är du säker på att det verkligen finns en bebis där inne”, ”nä inte kan du vara så långt gången!”, ”du ser ju inte alls gravid ut”.

Jag tror och hoppas att det till 95% inte finns minsta lilla negativ tanke bakom frågan. Bakom infallet att kommentera och ifrågasätta gravida kvinnors kroppar och utseende. Fattar att det oftast ska ses som ett kul skämt att fråga om det verkligen bara är en eller kanske till och med försöka menas som en komplimang att säga att någon är väldigt smal under graviditeten eller inte har gått upp så mycket i vikt eller att påpeka att någon har en väääldigt liten gravidmage.

Oavsett vad, gör det bara inte. Det är inte kul.

Säg gärna att någon är fin, att man ser välmående ut eller fråga hur personen mår. Men säg inte att någon är oväntat stor eller liten, få inte andra människor att tvivla på sitt utseende, att känna att något är fel eller att man inte passar in som man är. Vi måste påminna varandra om det här.

Alla människor, alla graviditeter och alla gravidmagar är av helt naturliga skäl väldigt väldigt olika. Vi är fan alla vackra och bra precis som vi är och vi ska och har rätten till att må bra. Rätten att trivas med oss själva och med vår kropp.

Tack ❤️

Lämna ett svar