Men varför har du gjort en Gastric Bypass – du är ju inte SÅ himla tjock?

Några timmar efter obesitasoperationen

Hej hej!

Japp, som rubriken säger – första frågan jag fick när jag satt och åt frukost på sjukhuset dagen efter min Gastric Bypass operation 😉

Och SÅ många som undrar detsamma nu när jag ändå valt att vara öppen och berätta om min operation på mina sociala medier.

Är så van att dela allt med er – och tror ni är det med, för jag har fått mycket frågor det senaste varför jag publicerat så lite tips på mat och recept och vart jag ”tog vägen” när jag tyst som en mus checkade in på Lindesbergs lasarett i onsdags och sedan inte uppdaterade min Instagram på sisådär ett dygn.

Öppnade upp min frågelåda på Instagram efter att jag berättat om operationen och OJ vad många frågor jag fått. Så jag tänkte att jag sammanställer lite i bloggen i flera olika delar då det kommit så många frågor – och min historia är lång!

Jag har gjort min operation via regionen/landstinget.

Skickade in en egenremiss för ganska exakt två år sedan och hade operationstid i oktober 2022 men hade då hunnit bli gravid med Alice och fick avsäga mig den.

Jag skickade alltså in en egenremiss till kirurgen via 1177 där jag berättade om mina hälsoproblem och varför jag önskade genomgå en överviktsoperation.

Fick ganska snabbt en bekräftelse på att remissen mottagits och sedan fick jag se en föreläsning via länk med väldigt bra information om operationstyperna som finns, vilka livsstilsförändringar som krävs och information kring olika komplikationer man kan råka ut för.

Efter att jag fick se föreläsningen fick jag ta ett beslut om jag ville gå vidare i processen och genomgå en operation.

Sedan fick jag tid för att träffa en kirurg och ett formulär att fylla i innan besöket med määängder av frågor kring min livsstil, livssituation, ev hälsoproblem, hälsoproblem inom familjen, min vikt, tidigare försök att gå ned i vikt etc.

Ang BMI tror jag det skiljer sig åt mellan olika regioner samt har man hälsoproblem som kommer utav övervikt eller kan förvärras pga övervikt så spelar det också en stor roll i bedömningen.

Om man väljer att göra operationen privat (och bekosta den själv) tror jag inte kriterierna är dom samma som inom regionen .

Kirurgen jag träffade första gången var fantastisk och sa direkt att jag uppfyllde kriterierna för en operation och vi hade en väldigt bra dialog och jag kände mig väldigt trygg med alla mina frågor och funderingar. Hon hjälpte mig också att ta ett beslut ang vilken typ av operation jag skulle genomgå.

I samband med min graviditet med Harry och sedan också med Alice så fick jag många olika hälsoproblem som tex högt blodtryck, graviditetsdiabetes etc. Graviditeten med Alice slutade med en svår havandeskapsförgiftning och ett akut kejsarsnitt med prematurfödsel.

”Således högriskpatient att utveckla metabola syndromet med de följdsjukdomar detta för med sig.”

”…”

”Tacksam också årliga läkarbesök för denna HÖGRISKPATIENT avseende kardiovaskulära riskfaktorer.”

– Läkare på Vårdcentralen, via 1177

Här ovan ser ni utdrag från min journal. Det är min läkare på vårdcentralen som skrivit för inte allt för många månader sedan.

Redan innan dess hade jag beslutat mig för att genomgå operationen men dessa rader stärkte mig ytterligare i mitt beslut. Hälsan hälsan hälsan.

Min önskan med operationen är att fysiskt må bättre. Att få leva ett liv utan sjukdomar och att vara mamma till mina barn så länge som möjligt.

Det ÄR tufft att vara småbarnsförälder med övervikt! Det ÄR ångestfyllt att ha i bakhuvudet alla sjukdomar som jag pga mina problem under graviditeterna och med min övervikt riskerades att drabbas av!

Riskerna med en operation är många, men risken att drabbas av högt blodtryck, diabetes och diverse andra metabola sjukdomar som sedan kan leda till stroke, hjärtinfarkt etc känns fasen så mycket mer läskiga ❤️

Får mycket pepp och hejarop i frågelådan!!! Så glad och tacksam för det ❤️

Jag har en nära anhörig som genomgått operationen för ett år sedan och hon har varit helt komplikationsfri, slutat med mängder av mediciner, blivit fri från sin sömnapné, gått upp i tid på jobbet och rör sig regelbundet och mår så mycket bättre. Hon har varit och är en stor inspiration och förebild för mig.

Individuellt! Landstinget har 40 i BMI som krav eller 35 om man även lider av sjukdom relaterade till övervikt. Jag kvalade in på BMI-kriteriet MEN gillar inte att diskutera BMI och vikt då det inte säger så mycket egentligen om ens hälsa och fysiska/psykiska välmående.

Det krävs många försök för viktnedgång på egen hand innan man beviljas operation via regionen.

Fil till frukost på sjukhuset dagen efter operationen

En operation kommer förändra din fysiska hälsa men inte ditt psykiska mående ❤️

Svarar på fler frågor i ett till inlägg för att det inte ska bli så långt så fortsätt gärna att fråga, kommentera eller skicka DM på Instagram om ni undrar något. Anade inte att intresset är så stort och frågorna och funderingarna så många! Vi är många som funderar i det tysta. Eller som genomgått en operation i det tysta.

KRAM

Lämna ett svar